Grønland

Grønland, mit andet fædreland

1956. Det er midnatssol og jeg ankommer til Egedesminde med m/s Hanne S fra København. Vi er fire mand, der skal over på Diskoøen, til Loranstationen Nipisat. Her skal jeg være ungkok i 2 år. Efter 2 dejlige dage i byen, bliver vi hentet af en 42 fods rejsekutter, Karl Thysen. Turen går først til Godhavn, en sejlads på 4 timer og efter et ophold, hvor vi hilste på skippers familie og fik gjort nogle indkøb i butikken, gik turen rundt om det 800m høje Blåfjeld og ud til stationen.

Det er altid en stor oplevelse, når der kommer nye folk til stationen og alle mand - og fruerne 4 stk. - var mødt op på molen for at tage imod. Ole var chefkok og var en rigtig god kammerat. Han var også bager, så der fik jeg lært noget mere, omkring bagværk. Stationen lå meget øget på en lille halvø. Her var 26 mænd og 4 hustruer. Personalet bestod af: Stationsleder, cheftekniker, teknikere, maskinchef, maskinarbejdere, chefkok, kok, elektrikere, mekanikere, tømrer og handymand.

Mandskabet boede i 4/mands huse. Hver havde en stue og soveværelse. Fælles var bad og toilet. Alt var i orden. Velisolerede huse, med god el opvarmning.

Nipisat Loranstation 1956

Mit første sæt slædetøj.

Isbjørn, sæl og hund.

Martinette i den røde frakke med familie og venner.

Vi er ved at klargøre en tur til Godhavn. Det er en rejse på 6-8timer

Mortens aften.

Som I kan se, så skulle

ænderne være helt i orden.

Ude i horisonten ligger

Nipisat Loranstation.

Taget fra Diskofjord

Så er der revy. Rødtoppen er lægen fra Godhavn. På min v/side står Ole - chefkok.

Tiden på Nipisat, var som at sejle, blot lå vi i havn hele tiden. Det var det samme mandskab og venskaber opstod. Der var masser af fritid til slæde- og jagtture. Om sommeren, i midnatssolens skær, var det fuglejagt og fiskere. Laks var her i massevis og ude på fjorden, kunne jeg hente en stor helleflynder op på flere kilo.

Is og sne kom tidligt. I november forlod solen os, for at komme igen først i februar.

Fjorden var frosset til og nu kunne jeg komme over til min dejlige Martinette igen.

Ja, livet var bare så dejligt!

Et ædegilde: en fortælling.

 

Det er 1. juledag og vi har præsenteret et mesterværk af en julefrokost.. synes vi selv!

Alle møder op kl.13 og med øl og snaps, skal vi nyde den gode frokost. Som altid når vi er samlet, er stemningen helt i orden. Vi synger og forfæller historier - også nogle af de frække - og sidst på dagen forlader vi messen, for at indtage kaffe og cognac et andet sted. Nå, men der er jo også noget der hedder 2.juledag. Vi går til messen for at "bakke" af og få maden på køl.

Da vi kommer ind i messen, ser vi 4 hunde stå på bordet og tage for sig af retterne. Sidste mand havde glemt at lukke døren til messen og de fire hun havde fundet vej til lækkerierne.

Hundene blev gennet ud - og kom senere i lænke - og så kunne vi redde resterne. Der skulle jo skæres lidt af her og der, men efter et par timer, mente vi nok, at 2. juledag også blev en oplevelse, med en flot frokost, dog uden hunde.

 

 

LINK TIL FLERE BILLEDER FRA GRØNLAND

 

Gensyn med Grønland 2007

 

 

Bordets glæder